Min datter føler sig ensom

 

“Min datter på 12 år siger at hun er ensom. Jeg ved ikke helt hvad skal jeg gøre?”.

 

Hej Heidie

Jeg har et spørgsmål ang. min datter.

“Min datter siger at hun er ensom. Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre, jeg er jo klar over jeg skal være der for hende – men hvordan?”.

Min datter og jeg selv er særlig sensitive og er glade for den gave. Vi er dog begge stadig i en stor udvikling, i at lære at stoppe op, inden vi bliver overstimuleret.

Jeg er en kvinde på 36. Min datter på 12 år går i 5 klasse og jeg arbejder i en butik 50 km. fra vores hjem. Mit arbejde indebærer 2 lukkevagter om ugen.

Min datter ser helst at vi er ude af huset eller laver aktiviteter om lørdagen og søndag er hjemmedag. Jeg selv har den regel, at bare jeg er hjemme en af dagene kan jeg holde til det.

Min datter er ofte hjemme fra skole mandag eller tirsdag med ondt i maven. Denne weekend har vi bare været hjemme. lørdag foregik for min datter mest på værelset foran tv med mobilen i hånden. Men søndags legede hun en del med lillebror på 3 år og søndag aften var hun heeelt færdig og bekymrede sig allerede om skoledagen nu hvor det havde været for meget om søndagen, og jeg endte med at måtte lade hende blive hjemme  mandag.

Min datter bruger ord som ensom og fortæller at når hun er hos sin far i weekenden er hun aldrig alene. Hun bruger meget tid på værelset. Jeg har sagt til hende hun ikke må se tv og mobil på samme tid og ej heller en hel dag i weeekenden.

Min datter siger at hun vil gerne have mere alene tid med mig (den dårlige samvittighed vokser).

Min datter hader mit arbejde

Jeg har tidligere været i karantæne pga. corona nedlukningen. Jeg bor i en anden kommune end min arbejdsplads. Det kunne min datter rigtig godt lide – for så er mor hjemme.

Min datter hader mit arbejde som jeg selv er meget glad for (dog ikke så meget aftenarbejde og weekendarbejde) og vil gerne af de årsager finde noget andet at beskæftige mig med.

Men nu står hun idag og får tårer i øjnene over hun føler sig ensom fordi jeg er så langt væk og hun skal være så meget alene hjemme før enten min kæreste eller jeg kommer hjem fra arbejde. Hun ville ønske jeg havde et job fra 8-14

Hun siger hvis jeg blir hjemme fra job, når maven gør ondt får hun det godt igen og det kunne jeg se hun gjorde igår allerede inden middag ☹️

Jeg synes virkeligt det er svært, at hun føler hun har ansvaret for huset når vi ikke er der og hun er egentlig også bange for de lyde som er udenfor.

Når hun ligger hjemme med ondt i maven har jeg ofte valgt at tage på arbejde fordi hun er så stor. Min kærestes forældre tæt på men det er ikke nok for hende.

Jeg ved ik helt jeg er jo klar over jeg skal være der for hende, men det er da bare super svært hvad skal jeg gøre?.

Jeg håber ikke at det var for indviklet.

Hilsen Christina

En lidt fortvivlet mor der mangler at snakke med en upartisk.

Min datter siger hun er ensom

 

Svar:

Kære Christina

Tusind tak for dit spørgsmål.

Først vil jeg starte med at sige. Øv altså; hvor gør det ondt at høre at din datter har det sådan og at hun føler sig ensom. Det gør ondt i mit hjerte at høre at hun har det sådan indeni.

Desværre oplever jeg ikke at du som forælder står alene med de tanker og oplevelser.

Tag ting bid for bid 

Jeg vil gerne dele din frustration op i lidt mindre bidder så det bliver mere overskueligt for Jer. For det er jo en masse forskellige ting som på hver deres måde gør det værre for din datter – og derved også for dig.

Du ved allerede, at det er en super svær balancegang at være en sensitiv familie med forskellige behov. Der skal ikke meget til før at der skabes en ubalance.

Jeg vil starte med at give dig nogle input til hvad du kan være opmærksom på. Vi forældre lige meget om vi vil det eller ej har en endnu større indvirkning end vi tror.

Særligt sensitive børn er ekstra sårbare

Min datter siger hun er ensom De særligt sensitive børn er, ud fra min personlige erfaring som sensitiv mor til 2 sensitive drenge og min faglige erfaring, altid et spejl på deres omgivelsers trivsel. De viser altid hvor vi selv er eller har været i ubalance.

Du skriver “ at hvis blot du har en dag hjemme så kan du holde til det”.

Hvis du mærker efter, er en dag hjemme om ugen i virkeligheden nok for dig eller har du brug for mere hjemme-tid for at du også helt inden i har det godt?.

I en sensitiv familie har det nemlig også en ekstra stor betydning for din datters trivsel hvordan du har det.

Lige meget om du/I er den introverte eller ekstroverte type som sensitiv, så er der et ekstremt stort behov for at “aflade” og slippe indtryk.

Så mærk efter om du/I har brug for at justere noget der i form af noget mere alene-hygge tid frem for en dag fyldt med sociale aktiviteter.

Vi er som sensitive helt unikke i vores behov som ændrer sig mange gange på en dag. Giv jer selv en periode hvor I “undersøger” hvad skaber det hvis I hver lørdag går en tur sammen som en del af lørdags aktiviteten eller om søndagen lægger jer og lytter til en guidet meditation sammen, så I både kommer ned i kroppen og har alene tid sammen.

TV og mobiltelefoner stresser hjernen

Det leder mig over til din datters reaktion søndag aften og din egen holdning til fjernsyn og mobil tlf. Jeg er meget enig med dig at mængden af TV og mobil kan overvælde. Frem for, at være en tiltrængt pause, så kan det efterfølgende skabe en negativ reaktion i form af mental overvældelse så man ikke kan overskue den kommende uge.

For hendes hjerne har ikke fået ro selvom det ligner afslapning.

Undersøgelser viser at alle mennesker, UDEN modtager 1 million input i sekundet, som krop og sind skal forholde sig til. Disse input sætter sig dybere i særligt sensitive og derfor er afladning ekstremt vigtigt for særligt sensitive.

Hjernen får altså ikke en pause når den ser TV og ser på en mobil tlf. – tværtimod. Så være ekstra opmærksom på hvad din datter ser og lytter til. Det påvirker hende mere end hun selv er klar over.

Hjernen får en mental pause når:

Der lyttes til blid musik,

Under en middagslur, eller meditation

Når I er i naturen eller gør ting, som får jer ned i gear.

Vær opmærksom – hvad ser du? 

Så være ekstra observant og nysgerrig på, hvad din datters ondt i maven handler om. Er det overvældelse fordi der ikke var nok pauser? uden input i løbet ugen eller om det handler om, at hun er bange når hun er alene hjemme.

Så en kærlig balancegang i at være observant på egne og barnets adfærd. Derefter støtte og guide samtidig med at du som forældre fortæller hvorfor du gør som du gør, så barnet ved hvad årsagen er.

Jeg plejer gerne at sige, at særligt sensitive børn er kloge. Det er de fordi de ofte har en stor indlevelsesevne, på mange områder har de en større menneskelig forståelse og de er ofte i stand til at forstå ting ud fra et mere voksent perspektiv. Derfor skal særligt sensitive have en vis form for medbestemmelse i hverdagen.

De skal føle sig set, hørt og mødt i deres behov som menneske.

Det vil være med til gøre dem til stærke sensitive mennesker voksne som, hviler i sig selv og er i stand til at mærke sig selv og egne behov.

Så jeg vil anbefale dig at sætte dig ned og på et lidt dybere plan at have en god snakke med hende.

Giv dig selv plads til blot at lytte til hvad hun siger. Med nysgerrighed stille spørgsmål og bagefter trækker dig lidt og mærker ind i hvad hun mente med det som hun sagde.

Hvad skaber følelsen af være ensom

Stil spørgsmål til din datter:

Hvornår føler hun sig ensom?

Hvordan opleves det i kroppen?

Kommer ensomhedsfølelsen også i skolen?

Hvad kan få ensomhedsfølelsen til at forsvinde?

Hvordan opleves det i maven når hun føler sig ensom?

 

Vi voksne skal øve os i at skal vide. Fremfor for at gisne og gætte os til, hvad det handler om, når vores barn har det skidt. Når vi gisner, så er der fordi vi enten ikke har spurgt ind eller fordi vi tænker ” Det plejer at være fordi…”.

Vi mennesker gør aldrig noget uden at der er en grund til det. Nogle gange er vi bevidste om det, andre gange så sker det på det ubevidste plan.

Så det er vores fornemmeste opgave som forældre er at se hvad er det i virkeligheden er at vores børn har brug for.

Lige her og lige nu. Så sensitive børn inviterer os forældre til at være nærværende i nuet, uden at være bundet af bør-og-skal energien.

Et eksempel kan være:

Din datter er hjemme med ondt i maven, skabt af overvældelse fordi der er sket mere i løbet af end hun i virkeligheden kan holde til. Mens sidste uges adrenalinen kører fortsat rundt i hende, så hun har svært ved at mærke sig selv og hendes behov. Når hun når til søndag aften, så bliver hun opmærksom på at nu “kører toget igen” i en hel uge og hendes krop begynder at reagere på det med ondt i maven.

For det hun i virkeligheden måske havde brug for i weekenden, var et par timers hygge med mor i skoven. Eller et par timers krea sammen med mor eller 30 minutters på sofaen under et tæppe hvor I bare hygger og læser en god bog. Eller hvor I ligger og holder om hinanden og fortæller hinanden hemmeligheder eller snakker om gode oplevelser.

Det vil altid forandre sig, så mærk efter hvad der føles rigtig for jer.

Du er ensom når du har mistet en stor del af dig selv

En del af de sensitive mennesker som jeg møder oplever en ensomhedsfølelse, fordi de ikke giver sig selv lov til at være den de er.

Mange er for meget i hovdet, så de mister forbindelse til sin krop og alle de informationer som sensitive får igennem deres krop.

Samfundet er skuet sådan sammen at man skal tænke sig til en løsning. Sensitive skal mærke og sanse sig til et løsning eller et svar.

For det naturlige måde at skabe og være på ikke plads, så mister den sensitive en stor del af sig selv, som kan vække følelsen af at være ensom.

sensitiv og ensom

 

 

Vær nysgerrig på når I er sammen, er I så alle mentalt eller kropsligt tilstede?

Er I nærværende, giver I jer plads til at mærke og sanse?.

Føler jer tanket op påny – klar til en ny uge?.

For ja tiden flyver afsted og nogle gange gør det ondt at opdage, at man spildte sin tid på noget, som i virkeligheden måske ikke var vigtigt. Planlægning af ugen, prøve at nå bunden af vasketøjskurven eller lign. Den fælde hopper de fleste mennesker i.

Lav en familie plan

Lav en plan, et vision board med jeres drømme i forhold til, at have en skøn hverdag uden ensomhed, ondt i maven eller aftenvagter.

Så i gang med avisudklip, papir og lim. Gør det sjovt – give plads til at drømme, skab en sjov stund masser af latter.

Så efter I har haft en god snak, og måske lavet et vision board, så sæt dig ned og analysere på det, hun sagde og de billeder hun valgte ud. Efter lidt tid, så vend tilbage til hende og spørg hende om det, du har fået ud af samtalen, er korrekt opfattet.

Derfra kan I så lave en eller anden form for handlingsplan eller et mål som føles rigtig for Jer begge. Det er en god måde at sætte en fælles retning, om kan være med til at I når jeres fælles drømme. Drømmene om mere tid, bedre arbejdstider og mindre dårlig samvittighed.

Sensitive børn har stor gavn af inklusion og medbestemmelse.

Det er med til at støtte hende i at hun føler sig set, hørt og mødt i hendes behov. Det vil være med til at mindske følelse af at være ensom. I sidste ende så er det dig som voksen. Det er dig som forældre som støtter, guider, sætter rammerne og retningen, så vil hun føle sig tryg i det.

2020 ændrede meget og vækkede følelsen af at være ensom

I forhold til dit arbejde og det, at du lige pludseligt at have været ekstra meget hjemme end normalt. Det har været en aha oplevelse for hende at opleve forskellen og så er det jo et udtryk for, at hun gerne vil have mere tid sammen med dig og det er jo i virkeligheden dejligt.

Så bliv ved med at sætte ord på, at den ekstra tid som I har haft sammen, har været det positive som er kommet ud af denne periode.  I et år som for os alle sammen har været meget anderledes.

Jeg ville personligt også vælge pga hendes alder at tage på arbejde hvis hun ofte er hjemme med ondt i maven. Og ja, en del af mit hjerte ville også sige at jeg skulle være hjemme hos mit barn.

Den virkelig verden er ofte ikke skabt med den mulighed. Så måske denne periode har været et wake-up call, så I skal i gang med at sætte en retning for en endnu skønnere hverdag med mere tid i hverdagen.

Fokusere på en ting, så følger de andre ting med.

Mit primære fokus vil fortsat være på hvorfor at det så ”ofte” sker, at hun har ondt i maven og hvad der ligger bag det.

Så vil jeg lægge min energi og opmærksomhed der. Der er en ubalance i hverdagen som hendes krop reagerer på med ondt i maven. Bag denne kropslig adfærd ligger nogle følelser og en adfærd som trigger den følelse.

Derved vil en masse andre ting stille og roligt begynde og falde på plads så balancen i hverdagen vil blive nemmere for jer alle.

Faktum er; at få et sensitivt barn er den største mulighed for personlig udvikling. Børnene viser ALT det gamle, som skal slippes, finpudses eller ændres.

Støtte med duft fra æteriske olier

Hvis jeg skal anbefale noget yderligere, så vil jeg klart anbefale æteriske olier som støtte i hverdagen.

I forhold til følelsen af at være ensom, så er det den vigtigste at have fokus på.

Følelsen af at være ensom er meget genkendelig hos de fleste sensitive mennesker både børn og voksne. Det er der mange årsager til. Oftest fordi det kan være svært at spejle sig i andre. Det er vi nødt til først rumme, det er sådan det opleves og derfra handle på det.

Dernæst fordi den sensitive ofte føler sig alene og at de ikke har nogle som de enten kan snakke med eller som de oplever forstår dem.

Hvad sker der i hjernen når der duftes til en aromaterapeutisk olie

For hver gang der duftes til den æteriske olie, så påvirkes det limbiske system i hjernen. Amygdala som er en del af det limbiske system, er det område i hjernen som styrer tanker, følelser og derved vores adfærd. Den styrer om vi er i kamp/flugt mode. Det er i det område i hjernen, hvor den følelsesmæssige hukommelse sidder.  Som i dette tilfælde bliver ved med at vække ensomhedsfølelsen som trigges af en eller flere ting i hverdagen.

2 æteriske olier som mindsker følelsen af at være ensom

Cedarwood er en skøn groundende træolie som støtter dig i at føle dig en del af fællesskabet. Når der duftes til den så mindskes følelsen af ensomhed og at føle sig udenfor fællesskabet.

Peace® fra dōTERRA som jeg kalder indre fred på flaske.  Den er skønt at bruge når man er bange, hvis frygten overvælder en eller man føler sig utryg.

 

Tamer når livet bliver overvældendeTamer™️ fra dōTERRA er fantastisk at smøre på maven når hun af uforklarlige årsager har ondt i maven. Den hjælper med at slippe følelsen og oplevelsen af, at det er overvældende at du er “så langt væk”. Så hun ikke føler sig ensom når hun skal være alene hjemme. Den dufter skønt og friskt af spearmint.

 

 

Brave fra doTERRA mod på flaske Brave™️ fra dōTERRA er den æteriske olie som jeg kalder “ Pippi Langstrømpe på flaske” Den er blid og blød i sin energi og dufter mildt af appelsin, som vækker den indre glæde.

Den giver din datter modet til at være alene hjemme så ensomhedfølelsen ændres til optimisme og hun i stedet for, kan glæde sig til I kommer hjem.

De 2 æteriske olie blends er designet til børn og en fantastisk støtte til både sensitive børn og voksne.

 

Jeg ønsker Jer alt det bedste og håber at mine ord har hjulpet Jer et skridt videre, så I finder den optimale balance i Jer alle i hverdagen.

 

Heidie KosiaraKærligst

Heidie Kosiara

Kinesiolog og mentor for særligt sensitiv – læs mere om Heidie her

 

Vil du vide mere:

 

Følg mig på youtube

HSP foreningen for særligt sensitive